Tuesday, 2019-06-18, 6:01 PM
Welcome Guest | RSS

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"    С.БОЗВЕЛИЙСКО  ОБЛ.ВАРНА


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Празници

СУРВА, ВЕСЕЛА ГОДИНА !

          Сурвакането е най-характерният за Нова година обичай, който се изпълнява  в ранните часове на Васильовден – 1 януари. 

     Преди десетилетия този обичай в Бозвелийско е имал масов характер. Събрани на групички от по няколко, с чиста премяна и торбичка, децата са обхождали домовете на своите близки,съседи,роднини, кумове, за да ги сурвакат, като започвали от своя дом. Днес  сурвакането се изпълнява само в дома и семейството . Изключение правят организирани групи от училището и детската градина, които сурвакат в обществените учреждения  и предприятия.

   По смисъл сурвакането е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова дрянова пръчка, и то именно в началото на годината. Дряновата пръчка, оформена като сурвачка, има  магическа сила само в един ден от годината, през другите дни тя е обикновена вършина!

   Нейната украса е свързана с поминъка на нашия район и е разнообразна - преплетени клонки, нанизи от пуканки  и изсушени плодове, вълна и разнообразни вълнени конци, малки кравайчета,паричка,на върха– кърпа и ябълка.  

    Най-напред децата удрят с пръчка всеки член от семейството, като започват от най-възрастния, и честитят:

Сурва, сурва година,

весела година,

зелен клас на нива,

голям грозд на лозе,

жълт мамул на леса,

червена ябълка в градина,

пълна къща с коприна,

живо-здраво догодина,

догодина, до амина..


 

  Никой не се отказва от тези удари, които носят магическа сила и правят пожеланията по-реални, напротив – колкото по-силни са ударите, толкова по-скъпи са наградите за нетърпеливите сурвакари

/На снимката: Сурвакарчета от ЦДГ  "Щастливо     детство” , с.Бозвелийско 

 


Отбелязахме Деня на Земята

 

Международният ден на Земята беше отбелязан в нашето училище с различни инициативи.Учениците от начален курс почистиха двора на училището. Районът около училището и около читалището беше почистен от учениците от среден курс.

В двора на училището за поредна година беше засадено дръвче.

Подреди се изложба от плакати и рисунки на тема:"Природата може без човека, но човекът не може без природата!" .

 1.03.2013г.

 

    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

          С рецитал  и патриотични песни, подготвени от ученици- среден курс, с ръководители г-жа Стоядинова и г-жа Христова, отбелязахме 135-та годишнина от Освобождението на България.  В чест на празника се проведе и среща по футбол, в която участваха ученици от среден курс.

    


1.03.2013г.     ЧЕСТИТА БАБА  МАРТА!

    Всяка година на 1 март ние, българите, се окичваме с  мартеници – за здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.
    Легенда  свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров.  Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията", най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче, или се поставят под камък.
   Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците връзвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет — да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета. 
  Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се проявява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли, пулчета и "съсънки" (гроздчета). Неповторими са кукличките "Пижо и Пенда". Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести.  Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила. Пожеланието е особено към децата – бели и червени, здрави и засмени.

    Стана традиция  на 1 март членовете на ученическия съвет да ни закичват с "мартеници бели и червени, да сме всички румени засмени".

 


 

   19.02.2013 г.         ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ!

.

  С множество прояви  беше отбелязана   140-та годишнина от гибелта на  Васил Левски- патрон на нашето училище.

  Група ученици, представители на всички класове,  поднесоха венец и се поклониха пред паметника на Апостола пред ОДК гр.Провадия.

   Учениците от първи и втори клас посетиха читалището в селото и разгледаха подредената в библиотеката сбирка в памет на Левски, след което изгледаха филм за живота и делото му.

  Проведе се и станалото вече традиционно състезание"Лъвски скок", в което участваха ученици от трети до осми клас.

 

 


 

   На 19 февруари почитаме Апостола на българската свобода- Васил Левски. Идеолог и организатор на българската национална революция,български национален герой,  основател на Вътрешната революционна организация и Българския революционен централен комитет, до днес той си остава синоним на политически и нравствен идеал на българина.Неслучайно през 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е поставен на първо място в класацията на най- великите бъл

 


 

14.02.2013 г.

 

 

  
 "Обичайте се и бъдете добри!" е посланието,  което отправиха членовете на ученическия съвет чрез изработените от тях валентинки- сърчица,  към всички от нашето училище. 

 

Search
Calendar
«  June 2019  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30